ПХБ со метално јадро значи дека јадрото (основниот) материјал за ПХБ е металот, а не нормалниот FR4/CEM1-3, итн. и моментално најчест метал што се користи за производителот на MCPCB се алуминиум, бакар и легура на челик. Алуминиумот има добра способност за пренос на топлина и дисипација, но сепак релативно поевтин; бакарот има уште подобри перформанси, но релативно поскап, а челикот може да се подели на нормален челик и нерѓосувачки челик. Тој е поригиден од алуминиумот и од бакарот, но топлинската спроводливост е пониска и од нив. Луѓето ќе изберат свој основен/основен материјал според нивната различна примена.

Општо земено, алуминиумот е најекономичната опција со оглед на топлинската спроводливост, цврстината и цената. Затоа, материјалот за основата/јадрото на обичните Metal Core PCB се направени од алуминиум. Во нашата компанија, ако не и посебно барање, или белешки, металното јадро ќе биде алуминиум, тогаш MCPCB ќе значи ПХБ со алуминиумско јадро. Ако ви треба ПХБ со бакарно јадро, ПХБ со јадро од челик или ПХБ со јадро од нерѓосувачки челик, треба да додадете посебни белешки во цртежот.

Понекогаш луѓето ќе ја користат кратенката „MCPCB“, наместо целосното име како ПХБ со метално јадро или печатена плочка со метални јадра. И, исто така, употребениот различен збор се однесува на јадрото/основата, така што ќе видите и различно име на ПХБ од Metal Core, како на пр.  Метална ПХБ, метална основна ПХБ, ПХБ со метална поддршка, ПХБ обложена со метал и плоча со метални јадра и така натаму.

MCPCB се користат наместо традиционалните FR4 или CEM3 ПХБ поради способноста ефикасно да ја исфрлаат топлината подалеку од компонентите. Ова се постигнува со употреба на термички спроводлив диелектричен слој.

Главната разлика помеѓу плочата FR4 и MCPCB е топлинската спроводливост на диелектричниот материјал во MCPCB. Ова делува како топлински мост помеѓу компонентите на IC и металната потпорна плоча. Топлината се спроведува од пакувањето преку металното јадро до дополнителен ладилник. На плочката FR4 топлината останува стагнантна доколку не се пренесе со локална ладилник. Според лабораториското тестирање, MCPCB со 1W LED остана во близина на амбиентална температура од 25C, додека истата 1W LED на плочата FR4 достигна 12C над околината. LED PCB секогаш се произведува со алуминиумско јадро, но понекогаш се користи и ПХБ со челично јадро.

Предност на MCPCB

1.дисипација на топлина

Некои LED диоди трошат помеѓу 2-5W топлина и се појавуваат дефекти кога топлината од LED не е правилно отстранета; излезот на светлината на LED е намален, како и деградација кога топлината останува стагнантна во LED пакувањето. Целта на MCPCB е ефикасно да ја отстрани топлината од сите локални ИЦ (не само LED диоди). Алуминиумската основа и термички спроводливиот диелектричен слој делуваат како мостови помеѓу ИЦ и ладилникот. Еден ладилник е монтиран директно на алуминиумската основа со што се елиминира потребата од повеќекратни ладилници на врвот на компонентите монтирани на површината.

2. термичка експанзија

Термичка експанзија и контракција е заедничка природа на супстанцијата, различни CTE се различни во термичка експанзија. Како свои карактеристики, алуминиумот и бакарот имаат уникатен напредок од нормалниот FR4, топлинската спроводливост може да биде 0,8-3,0 W/c.K.

3. димензионална стабилност

Јасно е дека големината на метал-базирани печатено коло постабилна од изолациски материјали. Промената на големината од 2,5 ~ 3,0% кога алуминиумските ПХБ и алуминиумските сендвич панели се загреваа од 30 ℃ до 140 ~ 150 ℃.


Добредојдовте во посетете го производителот на PCB со метални јадра Најдобра технологија.

Chat with Us

Испратете го вашето барање