Metal Core PCB do të thotë se materiali bazë (bazë) për PCB është metali, jo FR4/CEM1-3 normale, etj. dhe aktualisht metali më i zakonshëm që përdoret për prodhuesit e MCPCB janë alumini, bakri dhe aliazh çeliku. Alumini ka aftësi të mirë të transferimit dhe shpërndarjes së nxehtësisë, por megjithatë relativisht më i lirë; bakri ka performancë edhe më të mirë, por relativisht më të shtrenjtë, dhe çeliku mund të ndahet në çelik normal dhe çelik inox. Është më i ngurtë se alumini dhe bakri, por edhe përçueshmëria termike është më e ulët se ato. Njerëzit do të zgjedhin materialin e tyre bazë/thelbësor sipas aplikimit të tyre të ndryshëm.

Në përgjithësi, alumini është opsioni më ekonomik duke marrë parasysh përçueshmërinë termike, ngurtësinë dhe koston. Prandaj, materiali bazë/bërthamë i PCB-ve normale Metal Core janë prej alumini. Në kompaninë tonë, nëse jo kërkesë ose shënime të veçanta, referenca e bërthamës metalike do të jetë alumini, atëherë MCPCB do të thotë PCB me bërthamë alumini. Nëse keni nevojë për PCB me bërthamë bakri, PCB me bërthamë çeliku ose PCB me bërthamë çeliku inox, duhet të shtoni shënime të veçanta në vizatim.

Ndonjëherë njerëzit do të përdorin shkurtesën "MCPCB", në vend të emrit të plotë si Metal Core PCB, ose Metal Core Printed Circuit Board. Dhe gjithashtu fjala e ndryshme e përdorur i referohet bërthamës/bazës, kështu që do të shihni edhe emra të ndryshëm të Metal Core PCB, si p.sh.  PCB metalike, PCB bazë metalike, PCB me mbështetje metalike, PCB e veshur me metal dhe bordi bërthamor metalik dhe kështu me radhë.

MCPCB-të përdoren në vend të PCB-ve tradicionale FR4 ose CEM3 për shkak të aftësisë për të shpërndarë në mënyrë efikase nxehtësinë larg përbërësve. Kjo arrihet duke përdorur një shtresë dielektrike të përçueshme termike.

Dallimi kryesor midis një bordi FR4 dhe MCPCB është materiali dielektrik i përçueshmërisë termike në MCPCB. Kjo vepron si një urë termike midis komponentëve IC dhe pllakës mbështetëse metalike. Nxehtësia përcillet nga paketa përmes bërthamës metalike në një lavaman shtesë të nxehtësisë. Në tabelën FR4 nxehtësia mbetet e ndenjur nëse nuk transferohet nga një ftohës aktual. Sipas testimit laboratorik, një MCPCB me një LED 1W mbeti afër një ambienti prej 25C, ndërsa e njëjta LED 1W në një tabelë FR4 arriti 12C mbi ambientin. PCB LED prodhohet gjithmonë me bërthamë alumini, por ndonjëherë përdoret edhe PCB me bërthamë çeliku.

Avantazhi i MCPCB

1.shpërndarja e nxehtësisë

Disa LED shpërndahen midis 2-5 W nxehtësie dhe ndodhin dështime kur nxehtësia nga një LED nuk hiqet siç duhet; Prodhimi i dritës së një LED zvogëlohet si dhe degradimi kur nxehtësia mbetet e ndenjur në paketimin LED. Qëllimi i një MCPCB është të heqë në mënyrë efikase nxehtësinë nga të gjitha IC-të aktuale (jo vetëm LED). Baza e aluminit dhe shtresa dielektrike e përçueshme termike veprojnë si ura midis IC dhe lavamanit të nxehtësisë. Një ftohës i vetëm është montuar drejtpërdrejt në bazën e aluminit duke eliminuar nevojën për ftohës të shumëfishtë në majë të komponentëve të montuar në sipërfaqe.

2. zgjerim termik

Zgjerimi termik dhe tkurrja është natyra e zakonshme e substancës, CTE e ndryshme është e ndryshme në zgjerimin termik. Si karakteristikat e veta, alumini dhe bakri kanë përparim unik se FR4 normale, përçueshmëria termike mund të jetë 0,8~3,0 W/c.K.

3. stabiliteti dimensionale

Është e qartë se madhësia e bordit të qarkut të shtypur me bazë metali është më e qëndrueshme se materialet izoluese. Ndryshimi i madhësisë prej 2,5 ~ 3,0% kur PCB alumini dhe panelet sanduiç alumini nxeheshin nga 30 ℃ në 140 ~ 150 ℃.


Mirë se vini të vizitoni prodhuesin e PCB-ve me bërthama metalike më të mirë të teknologjisë.

Chat with Us

Dërgoni kërkesën tuaj